3 april 2015 Reacties (4) Ourthe & Amblève

Lac des Deux Ourthes

De klassieker bij uitstek voor wie wat hoogtemeters wilt trainen, het circuit van de twee Ourthes is 13km lang met een hoogteverschil van voorbij de 500m. Ook wel bekend onder de naam “Confluent des Deux Ourthes” of “Tour du Lac de Nisramont”.

Je begint aan de stuw, le barrage de Nisramont. Parking is er op overschot. De wandeling volgt er de twee armen van de Ourthe, de Westelijke en de Oostelijke Ourthe, die voorbij het stuwmeer de Ourthe vormen zoals we die kennen.

Je kan de wandeling in beide richtingen doen maar om één of andere reden beginnen we altijd met de stuwdam over te steken en de klim aan te vatten naar het eerste uitzichtpunt met hutje.

Verdwalen doe je niet, de wandeling is duidelijk aangeduid en in wezen volg je de hele tijd het water, om hier en daar even een hoekje af te snijden en wat meer “landinwaarts” te trekken.

Het traject is buiten de zomermaanden vrij modderig, wat we helemaal niet erg vinden, en vooral heel afwisselend en altijd avontuurlijk. Je komt gegarandeerd obstakels tegen onder de vorm van omgevallen bomen – goed te been zijn is hier een voorwaarde.

Het traject gaat nagenoeg de hele tijd goed op en neer, en komt zo aan zijn 500 hoogtemeters. Let vooral niet op de GPS, die is even in de war, dus 800 hoogtemeters is het niet!

Bewoonde wereld kom je er niet echt tegen, behalve dan halverwege de wandeling, aan de overkant van het stuwmeer, het Bloso center. En de wandeling shortcutten zit er ook niet écht in, behalve als je een bootje bij hebt misschien :-).

Beide armen worden telkens overgestoken ter hoogte van een stuwtje met metalen brug, missen kan niet. Bekijk gewoon even de GPX track hieronder om jezelf vertrouwd te maken met de specifieke layout van het traject.

Voorbij het Bloso centrum en tot iets na het twee metalen brugje lijkt de weg wat eenvoudiger te worden (minus de omgevallen bomen dan). Maar wees gerust, het laatste stuk is bijzonder stevig en trakteert je op enkele mooie klimmen, en al even mooie uitzichtpunten en heuvelruggen. Als je het even kan timen dat je hier rond loopt bij ondergaande zon dan is het gewoon prachtig.

De Tour de Nisramont… een klassieker en populair in de zomer. Maar buiten de zomermaanden, en dan zeker in de winter, kom je hooguit een paar andere wandelaars tegen. Een goeie toer om de zomerconditie terug op te bouwen!

Total distance: 13444 m
Max elevation: 362 m
Min elevation: 271 m
Total climbing: 798 m
Total descent: -798 m

4 Responses to Lac des Deux Ourthes

 1. Nathalie schreef:

  Wij deden deze wandeling tijdens een zonnig herfstweekend en de natuur was met al die verschillende herfsttinten prachtig!! We waanden ons bij momenten echt in Canada!

  De blaadjes ‘regenden’ naar beneden als was het confetti.
  Voor wie houdt van zwammen en consoorten zijn er op diverse plaatsen de prachtige vliegenzwammen te bewonderen.

  De wandeling is heel goed aangeduid (rode ruit) en is soms wel pittig.
  Zeker vereist: goede wandelschoenen en voldoende eten en drinken. Het is dan nog kwestie van te kiezen uit de vele mooie picnic-plekjes :-)

 2. Cédric schreef:

  Super wandeling! Bedankt voor de aanrader! Heel goed aangeduid door de rode ruit en super pittig door het hoogteverschil maar de uitzichten zijn meer dan de moeite waard.

 3. Sebastian schreef:

  Zeker een aanrader, van het weekend met de kayak gedaan, dat zal wat vlotter gaan dan te voet:)

  Leuke picknick plekjes aan de waterkant, maar enkele mensen tegengekomen en vooral veel mooie natuur!