25 maart 2015 Reacties (4) Matjes

First Look: NEMO Fillo Luxury Pillow Review

Bon. Eén keer schoorvoetend gebruikt. Want we gingen Ultra Light, baseweight van minder dan 2300 gram. Alles in een modded frameless daypack zonder hipbelt – ken je het? – van zo’n 20tal liter bij temperaturen van 1°C. Dan is er voor dergelijk luxeitem geen plek. Maar kom, het moest eens gebruikt worden. En daarbij, jaren geleden had ik dit kussen al in het snotje en nu pas één in mijn handen kunnen krijgen. Meepakken dus. Blasphemy.

Heilige kaka. We springen voor de verandering even meteen naar de conclusie. Dit ding rockt! Gasten! Dit nu op één trektocht gebruikt en meteen wil ik er een review van schrijven. Want dit gaat vanaf nu ALTIJD mee. Dat ding is ZALIG. Als ik er geen plek voor heb in mijn rugzak hang ik het wel aan mijn broeksriem. Nu we dit achter de rug hebben, even terug rustig reviewen.

 • Memory foam
 • Opblaasventiel
 • Bungee

Dit luxe kussen is groot. En dik. 51 x 29 cm groot. En eigenlijk zo dik als jij het wilt, want je kan het op een paar manieren boosten. Het geheel gaat in een pakje dat iets kleiner is dan een 1 liter nalgene fles. Toen ik het kussen in the field voor de eerste keer opblies vroeg een medetrekker in al zijn eerlijke verbazing of dit uit dat klein zakske kwam. Ja.

Hoe werkt het? Je hebt eigenlijk 3 à 4 layers in de NEMO Fillo Luxury Pillow. Het basisprincipe is lucht met memory foam te combineren. Een opblaaskussen en mousse dus. Apart. Niet T-a-R-gewijs een foam in een opblaaskussen, maar memory foam bovenop een opblaaskussen. Van boven naar onder heb je: groene zalig zachte velvet knuffelstof, dan de memory foam. Daaronder een opblaaskussen dat je zo hard / zacht opblaast als je maar wilt, en daaronder bungeetouw om een extra kledingsstuk eronder te proppen, en zo de hoogte van het kussen nog verder te boosten. Resultaat: zijslapers (check) en mensen die graag een dik kussen hebben (check) hebben hier een werkelijk gigantisch outdoor kussen. 51cm… das gelijk thuis.

Het geheel start vanuit zijn eigen stuffsack. Je plopt er het kussen uit, en blaast het op. De stuffsack verdwijnt netjes aan de achterkant (de bungee kant) zodat je het touwtje niet voelt zitten als je erop slaapt.

Nu dit alles weegt 294 gram – én niet 340 gram wat NEMO zelf beweert. 294 gram is best wel veel in ultralite milieus… ik bedoel… we hebben hier slaapmatjes liggen van dat gewicht. Ik had een extra slaapmat kunnen meepakken. Of een extra puffy. Allemaal dingen van rond de 300 gram. Maar toch. Het kussen gaat voortaan mee, het comfort is zo hoog, en de kwaliteit van je nachtrust gaat zo omhoog. Ik ben erg blij dat ik dit kussen eindelijk gevonden heb. Ik kan niet wachten om het verder te gebruiken. Ik denk dat het zelfs als sitpad dienst kan doen, het is alleszins meer dan robuust genoeg, en indien nodig prop je maar nog iets extra’s onder de bungee ter bescherming.

De voorbije jaren had ik al hier en daar wat gelezen over dit kussen. Maar toen was het niet te verkijgen in de Benelux. En wat me opviel was dat er een aantal die-hard cuben fiber ultralite mannen uit de USA waren die zweren bij dit kussen. Die zo iets hadden van “foert, ik pak da mee”. Wel… ik begrijp het na één trektocht volledig. Sommige dingen zijn gewoon 300 gram waard. Absolute aanrader, zet die maar op je wishlist voor je verjaardag. Wil je iets dunner en compacter, dan kan je de niet-luxe versie bekijken, lichter, kleiner en 10 euri goedkoper. Maar ik zou voor de luxe gaan. My guilty pleasure.

Te verkrijgen bij De Berghut en Kariboe Leuven.

www.nemoequipment.com

49.95 EUR

4 Responses to First Look: NEMO Fillo Luxury Pillow Review

 1. Nick schreef:

  Hoe zit het met de bolvorm bij dit kussen? Veel opblaaskussentjes hebben een érg bolle vorm waardoor ik eraf rol.

  Vorig jaar de TaR neoair seat aangeschaft als kussen, en die is tenminste lekker plat.
  Daar draai ik dan mijn softshell binnenstebuiten rond (pile kant naar buiten dus, lekker zacht!). Bovendien met zijn 60g en tiny packsize (kleiner dan een vuist) ook vrij UL.

 2. Mat schreef:

  Als je ziet naar die middelste foto in de galerij dan zie je dat het kussen erg plat is hé. Daarbij het is gewoon een kwestie van opblazen ook, als je het zachter of harder wilt. En met de foam die bovenop ligt, rol je sowieso niet weg.

 3. Peter schreef:

  Ik heb ook al een paar jaar de gewone Nemo Fillo en ik neem die ook altijd mee. Toendertijd via een engelse webshop gekocht denk ik.
  Lekker zacht en perfect in hoogte in te stellen.

  Geen bolle vorm, zelfs niet als je hem hard opblaast en je licht niet op iets van plastiek waar je oor zich op vast zuigt…

 4. Linda schreef:

  Er zijn mensen die scehonen kopen in de hoop dat die mooi worden. Ze zijn zo lelijk dat ze zelfs zo heten: Uggs. En toch zeggen mensen dat ze ze mooi vinden. Dat gaat vast ook op voor kikkers met gouden kroontjes. Of mannen met dure auto’s. Goed weekend gehad, lieve Gerda? Het mijne was weer lekker gevuld.